17 Nisan 2009 Cuma

'Zaman Kapsülü'nden çıkan ürkünç mesajlar

“Korkuluk”, “Karanlık Şehir” ve “Ben Bir Robotum” gibi nitelikli filmleriyle 1990'ların ortalarından itibaren bilim-kurgu sinemasında hatırı sayılır bir hayran kitlesi edinen Avustralyalı yönetmen Alex Proyas, “Kehanet” ile sıkı takipçilerine yine ortalamanın üstünde bir yapıt armağan ediyor.

KEHANET / Knowing

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, Avustralya yapımı
Türü ve Süresi: Bilim-Kurgu / Serüven-Gerilim / 121dakika
Yönetmen: Alex Proyas
Senaryo: Ryne Douglas Pearson, Juliet Snowden ve Stiles White
Görüntü: Simon Duggan
Müzik: Marco Beltrami
Kurgu: Richard Learoyd
Oyuncular: Nicolas Cage, Rose Byrne, Lara Robinson, D. G. Maloney, Chandler Canterbury, Nadia Towsend
İthalatçı Şirket: Fida Film
Dağıtıcı Şirket: Warner Bros.
İçerik Uyarıları: İçerdiği yoğun şiddet ve gerilim öğeleri, yanı sıra da kısa süreli çıplaklık nedeniyle, 13 yaşından küçükler için uygun değildir.
Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı: www.knowing-themovie.com
Yıldız Puanı: * * ½

1959 yılında, Avustralya'daki yeni bir ilköğretim okulunun açılış töreninde, bir grup öğrenciden geleceğin neye benzeyeceğini resmetmeleri istenir. Resimleri bir “zaman kapsülü”ne konulacak ve 50 yıl boyunca da o kapsülde saklanacaktır. Fakat, gizemli bir kız, kâğıdını rasgele yazılmış gibi görünen sıra sıra rakamlarla doldurur ve bunların görünmez insanlar tarafından kulağına fısıldandığını söyler.

2000'lerde kapsülü törenle açan yeni nesil bir öğrenci grubu kutunun içinden çıkanları inceler ve kızın şifreli mesajı da bu gençlerden Caleb Koestler'ın eline geçer. Caleb'ın astro-fizik profesörü babası John Koestler, oğlunun kapsülden aşırdığı kâğıdı alıcı gözüyle incelediğinde sarsıcı bir keşif yapacak, mesajın geride kalan 50 yıl içinde yaşanan bütün büyük felaketlerin tarihini ve ölü sayısını şaşmaz bir doğrulukla tahmin ettiğini ortaya çıkaracaktır.

Baba Koestler belgenin içindeki sırlara vâkıf oldukça, üç büyük felaketin daha yaşanacağını ve bunlardan sonuncusunun küresel çapta bir yıkıma yol açacağını anlar. Heyecan içinde başvurduğu yetkililer ise John'ın yaklaşan felaketler konusundaki uyarılarını sürekli kulak ardı ederler. Çaresiz kalan bilim adamının korkuları, oğlu Caleb'in bir şekilde bu gizemin bir parçası olduğunu fark etmesiyle daha da büyür. Ürkütücü kehanetlerle dolu mesajın yazarının halen hayatta olan kızı Diana ve torunu Abby'nin de yardımına başvuran kahramanımız, nihai felaketi durdurabilmek için zamanla nefes kesen bir yarışa tutuşur.

KALİTELİ BİLİM-KURGUNUN SAYGIN İSMİ

1994'de “Korkuluk” (The Crow), 1998'de “Karanlık Şehir” (Dark City), 2004'de de “Ben Bir Robotum” (I, Robot) adlı kalburüstü yapıtlarıyla bilim-kurgu sinemasında kendisine hatırı sayılır bir hayran kitlesi edinen Avustralyalı yönetmen Alex Proyas'tan, ülkesinin sermayesiyle fakat Hollywood'un aksiyon kalıplarına sadık kalarak çektiği, zaman zaman özgün ve de ilginç olabilen orta hâlli bir bilim-kurgusal serüven örneği…

Uzun metrajlı çalışmalara girişirken son derece seçici davranan, buna karşılık şimdiye kadar dünyanın en önemli pop müzik sanatçıları için 100'ün üzerinde video klip yöneten Proyas'ın beyazperdede şimdiye kadarki en iyi işi olmasa bile, yine de kendine özgü bir stile sahip bu değerli sanatçının yetenek ışıklarını fazlasıyla yansıtan, zevkle izlenir bir film olmuş “Kehanet”. Hele de “zaman kapsülü” gibi, üçüncü dünyanın diğer ülkeleriyle birlikte bizde de pek bilinmeyen ilginç bir batı geleneğini geniş kitlelere tanıtması itibarıyla, benzer bir uygulamanın ülkemiz okullarında başlatılması için esin kaynağı bile oluşturabilir.

Arşivcilik refleksleri doğu insanlarından daha gelişkin olan Avrupalı ve Amerikalılar, her yüzyılın başlangıcı ve ortasında, önemli kamu binalarının bahçelerine, suya ve darbelere dayanıklı metal tanklar gömüyorlar. İçleri o döneme ilişkin dergiler, gazeteler, fotoğraflar, gündelik hayatta kullanılan basit araç-gereçler, geleceğe yazılmış mektuplarla dolu olan bu tanklar, aradan en az elli yıl geçtikten sonra yeniden toprak altından çıkartılarak kamunun incelemesine açılmaktalar. Bu yolla elde edilen verilerin ise toplumda uyandırdığı nostalji duygusu ve medyaya magazinel bir malzeme sunmasının ötesinde, özellikle tarih araştırmacıları ve sosyologların epeyce işine yaradığı görülüyor. “Kehanet”in öyküsünün hareket noktası da işte böyle bir tank; yani batı ülkelerindeki popüler adıyla “zaman kapsülü” ve onun içinden çıkan gizemli bir mesaj…

Özenle işlenmiş üç imzalı senaryosu, her ne kadar sinema tarihinin gelmiş geçmiş bir dizi önemli bilim-kurgu başyapıtından güçlü esintiler taşıyor olsa da, “Kehanet” ilerlediği ana omurga boyunca yine de belli ölçüde özgün kalmayı başarıyor. Tamamına yakını yönetmen Proyas'ın ülkesi Avustralya'da, Victoria eyaletindeki setlerde çekilen film, Hollywood merkezli A-kalite bir bilim-kurgu prodüksiyonunu aratmayacak düzeyde başarılı özel efektler ve zengin bir kast içerirken, Amerikalı başrol oyuncusu Nicolas Cage'in de hayranları tarafından iyi bilinen o panik tavırlarıyla bu ürkütücü kehanet senaryosuna cuk oturduğunu vurgulamak gerek…

Sonuç olarak, Proyas sinemasının yeni halkalarını sabırla bekleyenleri bir parça hayâl kırıklığına uğratsa da, gösterişli özel efektlerle bezeli bilim-kurgu ve gerilim filmlerini sevenleri kesecek türden vasat üstü bir yapım olarak yine de belli bir ilgiyi hak ediyor.

12.04.2009
Ali Murat Güven
alimuratg@yahoo.comBu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir
Yeni Şafak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder