18 Nisan 2009 Cumartesi

Festivalde gençlerin zaferi

İstanbul, bir festivale daha veda ediyor. 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali, bugün yapılacak film gösterimleriyle perdelerini kapatıyor.

Bu durum sinemaseverleri üzse de, dün akşamki festivalin kapanış ve ödül töreninde sevinç ve coşku vardı.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılan törende ulusal ve uluslararası daldaki Altın Lale ödülleri sahiplerine verildi. Goran Paskaljevic başkanlığındaki uluslararası yarışma jürisi, Altın Lale'yi Şilili yönetmen Pablo Larrain'in 'Tony Manero', özel ödülü de 'Bu Filmde Ben Varım' filmiyle İrlandalı Ian Fitzgibbon'a verdi. Festivalin en çok merak edilen bölümü ise 'Ulusal Yarışma'ydı. Reha Erdem, Semih Kaplanoğlu, Erden Kral gibi usta isimlerin yarıştığı bölümde, ödül genç yönetmenlere gitti. Yılın En İyi Türk Filmi Aslı Özge'nin 'Köprüdekiler'i olurken; festivalde beğeni toplayan Mahmut Fazıl Coşkun imzalı 'Uzak İhtimal', en iyi yönetmen dâhil üç ödül alarak geceye damgasını vurdu.

Sunuculuğunu Meltem Cumbul'un üstlendiği gecede, Polonyalı yönetmen Jerzy Skolimowski, 'Yaşamboyu Onur Ödülü'nü İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Başkanı Şakir Eczacıbaşı'nın elinden aldı. Pandora'nın Kutusu'yla Derya Alabora, En İyi Kadın Oyuncu; Uzak İhtimal'deki performansıyla Nadir Sarıbacak, En İyi Erkek Oyuncu seçildi. Festivalin bu yıl ilk kez verdiği En İyi Senaryo Ödülü ise Uzak İhtimal'in senaryo ekibi Tarık Tufan, Görkem Yeltan ve Bektaş Topaloğlu'na verildi. Yine ilk defa verilen görüntü yönetmenliği de 'Süt' filmiyle Özgür Eken'in oldu. 'Yeni' ödüllerden bir diğeri olan Müzik Ödülü'nü, 'Ali'nin Sekiz Günü'nündeki müzikleriyle Nail Yurtsever aldı. Ulusal daldaki jüri ödülünü, '11'e 10 Kala' filmiyle Pelin Esmer aldı.

Yarışmanın favorilerinden Hayat Var filmi, jüriden ödül alamazken; Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) tarafından ulusal dalda ödüle değer bulundu. Semih Kaplanoğlu'nun Süt filmi de aynı ödülün uluslararası daldaki sahibi oldu. 'Gitmek' filminin yönetmeni Hüseyin Karabey'in de jürisinde olduğu 'Sinemada İnsan Hakları' yarışmasını 'Kırmızı Adamların Toprağı' filmiyle Şilili yönetmen Marco Bechis kazandı. Hüseyin Karabey'in 'Sesime Gel' projesi ise 'Köprüde Buluşmalar' proje geliştirme atölyesinin birincisi seçildi.

Renkli gece, bu yılın en iyi yabancı yapım Oscar'ını alan Yojiro Takita'nın 'Gidişler' (Departures) adlı filmin gösterimiyle sona erdi. Kaçıranlar, Altın Lale ödüllü filmleri festivalin son gününde izleyebilir. Bugün Beyoğlu Sineması'nın 13.30 seansında 'Köprüdekiler', 21.30'da da Tony Manero seyirciyle buluşacak.

28. Uluslararası İstanbul Film Festivali Ödülleri

ULUSAL YARIŞMA

En İyi Film: Köprüdekiler (Aslı Özge)

En İyi Yönetmen: Mahmut Fazıl Coşkun

En İyi Kadın Oyuncu: Derya Alabora (Pandora'nın Kutusu)

En İyi Erkek Oyuncu: Nadir Sarıbacak (Uzak İhtimal)

En İyi Senaryo: Tarık Tufan, Görkem Yeltan, Bektaş Topaloğlu (Uzak İhtimal)

En İyi Görüntü Yönetmeni: Özgür Eken (Süt)

En İyi Müzik: Nail Yurtsever (Ali'nin Sekiz Günü)

Jüri Özel Ödülü: 11'e 10 Kala (Pelin Esmer)

Yaşamboyu Onur Ödülü: Jerzy Skolimowski

Sinemada İnsan Hakları Ödülü: Kırmızı Adamların Toprağı (Marco Bechis)

Sinemada İnsan Hakları Jüri Özel Ödülü: Fıraaq (Nandita Das)

FIPRESCI Ulusal Yarışma Ödülü: Hayat Var (Reha Erdem)

FIPRESCI Uluslararası Yarışma Ödülü: Süt (Semih Kaplanoğlu)

Radikal Gazetesi Halk Ödülü-Ulusal: Başka Semtin Çocukları (Aydın Bulut)

Radikal Gazetesi Halk Ödülü-Uluslararası: Süt

ULUSLARARASI YARIŞMA ALTIN LALE

En İyi Film: Tony Manero (Pablo Larrain)

Jüri Özel Ödülü: Bu Filmde Ben Varım (Ian Fitzgibbon)

20.04.2009
Ali Koca

Zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder