26 Nisan 2009 Pazar

'Fazla dökme abi, annem ıslanır'

Öksüz ve babaları tarafından dışlanmış iki kardeşin hikâyesini anlatan 'Kız Kardeşim Mommo', maziye gömdüğünüz anıları tekrardan gün yüzüne çıkaracak türden bir yapım. 

Herkesin küçüklüğüne dair birçok hikâyesi vardır. Bu hikâyeler çoğunlukla, ailemizin bir bireyi, dostumuz ya da beslediğimiz hayvanımızla alakalı, gülümseten kimi zaman da hatırlandığında hüzünlendiren anılardır. Hayatınız sürdükçe bu hatırlar sizinle bütünleşir ve iyi ya da kötü olsun onlardan kaçışınız yoktur. Bu hafta gösterime giren 'Kız Kardeşim Mommo' da size çocukluk anılarınızı tekrardan hatırlatacak ve maziye gömdüğünü düşündüğünüz hatıralarınızı her sahnede daha da belirgin hale getirecek kaçırılmaması gereken bir yapım. 

Dede ve çocukların yaşam savaşı

'Kız Kardeşim Mommo' Konya'nın Hüyük ilçesinin Çavuş Köyü'nde çekilen bir dram filmi. 9 yaşındaki Ahmet ve ondan birkaç yaş küçük Ayşe'nin yaşama karşı verdikleri mücadeleyi anlatıyor. Ayşe'yi canlandıran Elif Bülbül ve Ahmet'i oynayan Mehmet Bülbül oyunculuklarıyla da seyirciden tam puan alırken, özellikle de Ayşe'nin masumane yüzü, hüzünlendiren duruşu ve mimikleri seyirciyi filme hapsetmeye yetiyor. İkilinin dokunaklı hikayesine geldiğimizde ise Ayşe ve Ahmet annelerinin ölmesi üzerine bir kez daha evlenen babalarının pısırık yapısı yüzünden üvey anneleri Döndü tarafından kapı dışarı edilir. Çocuklar çareyi felçli dedelerinin yanına sığınmakta bulur. Lakin Hasan dede sol el ve bacağını kullanamamaktadır. Buna rağmen çocukları sahiplenir ve onlarla beraber yaşamaya başlar. Hikâye de çoğunlukla çocuklar ve dedeleri arasında geçiyor. Özellikle de Hasan dedenin tüm olumsuzluklara rağmen çocuklara öğretmeye çalıştığı dua ve sureler, çocukların zor zamanlarında sığındığı liman olan 'İstanbullu Bakkal' seyirciye fazlasıyla sempatik gelecektir. Kız kardeşini her türlü kötülükten özellikle de hayali bir yaratık olan Mommo'dan korumaya çalışan Ahmet aynı zamanda babalık, annelik ve ağabeylik gibi zorlu görevleri yürütmektedir. Zaman geçtikçe Hasan dedenin kendi durumunu düşünerekten çocukları iyi bir yere verme düşüncesi vardır. Almanya'daki teyze tek umuttur. Çocuklar Almanya'ya gitme hayaliyle günlerini geçirirken aslında pek de istemedikleri sonuçlarla karşılaşacaktır.

Seyirci bu filme sahip çıkmalı

Gerçek hayattan uyarlanan filmin senaryosu filmin yönetmeni de olan Atalay Taşdiken'e ait. 'Kız Kardeşim Mommo' Atalay Taşdiken'in ilk filmi olmasına rağmen seyirciye istediğini fazlasıyla veren bir film. Özellikle de Hasan Uğur'un muhteşem yorumu ve film müzikleriyle film seyircinin bir filmden bekleyeceği tüm özellikleri bünyesinde barındırıyor. 'Kız Kardeşim Mommo' son zamanlarda büyük bir çıkışa geçen Türk sineması için büyük bir kazanç gibi duruyor. Fakat yaklaşık 100 koltuklu sinemada ben dahil sadece 2 koltuğun dolu olması da bir sinemasever olarak üzüntü verici bir durumdu. Sinemaya gitmeyen seyirciye sorduğunuz da hep şu cevabı alırsınız, "doğru düzgün bir film gelmiyor ki." Fakat son yıllarda ailece seyredilecek çok iyi filmler çıkmasına rağmen insanımız kendi sinemasına destek vermekten üşeniyor. 'Kız Kardeşim Mommo' belki çok iyi gişe yapamayacak, lakin seyretmeyenler için çok büyük kayıp olacaktır.

Gözyaşlarınıza hakim olamayacaksınız

Naif hikayesi ve doğal anlatımıyla seyirciye dört dörtlük bir sinema şöleni sunan filmin konusu olan iki kardeşin hikayesi fazlasıyla yüreğinizi burkacak türden. Diyaloglar

daki sahicilik ve mekândaki otantik hava sizleri belki geldiğiniz köyü anımsatacak belki de çocuklukta yaşadığınız anılarınızı tekrardan yaşamınıza neden olacaktır. Hatıralarla yoğrulan yüreğiniz final sahnesine geldiğinde duygu sağanağına kapılacak. İnatla tuttuğunuz gözyaşlarınızı anılarınızla beraber salıvereceksiniz. Sinemadan çıkarken ise Ahmet'in annesinin mezarına su dökerken Ayşe'nin fısıldadığı şu replik beyninizi kemiriyor olacaktır. "Fazla su dökme abi, annem ıslanır"

Filmden notlar

Gerçek hikâyeden yola çıkılan filmin mekânı olan Çavuş Köyü olayın yaşandığı yerdir. Köyde yaşamını sürdüren çevre halkı da filmde kısa rollerde görünüyor. Filmde oynayan Elif Bülbül ve Mehmet Bülbül bölgedeki okullardan seçildi. İki yıldır sağlık sorunlarıyla boğuşan ve yarı felçli Mete Dönmezer filmde de felçli dedeyi başarıyla canlandırıyor.

milligazete.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder