25 Nisan 2009 Cumartesi

Diyarbakır Uluslararası Film Günleri

4. Diyarbakır uluslar arası film günleri 15-16-17 Mayıs 2009 tarihleri arasında Diyarbakır Sanat Merkezinde yapılacak.

Sinema, 1997 yılında 100. yılını kutlarken ardında güçlü bir teknik ve sanatsal birikim de bırakmaktaydı. Bir kafede, şaşkın gözlerle duvara yansıyan hareketli resimleri izleyenlerin heyecanı tüm dünyaya, devasa salonlara yayıldı ama o heyecan hiç bitmedi.  Bir yanda tekniğin -ki başta kameranın- ucuzlaması, yaygınlaşması; diğer yanda internet sayesinde bilginin kolay ulaşılabilir hale gelmesi sonucunda işin mutfağına girmek, film yapmak isteyenleri de cesaretlendirdi. Sinemanın sadece endüstriyel bir tüketim hazzı olmaktan öte sanatsal anlamda kendini ifade etmenin önemli bir aracı olduğunu gösterdi. Bugün dünyada yılda 10.000 film üretildiği tahmin ediliyor.
 
Bütün bunlardan Türkiye'nin, dolayısıyla Diyarbakır'ın etkilenmesi elbette ki kaçınılmaz. Yılların Dilan Sineması, Emek Sineması, Galeria Şehir Sinemaları ve alışveriş merkezlerindeki sinema salonları klasik seyircinin ihtiyaçlarına hitap ederken; kuruluşundan bu yana (2002) sanatın çeşitli disiplinlerinde yerel, ulusal ve uluslararası sanatçıları ve işlerini Diyarbakır ve bölge halkıyla buluşturan Diyarbakır Sanat Merkezi'ne bağlı Avrupa Sineması'nın açılması (2004 ), yanı sıra gerek belediyenin kültür sanat festivalleri kapsamında, gerekse de Diyarbakır Sanat Merkezi'nin programlarında çeşitli yönetmen ve filmlere yer verilmesi, yönetmen-izleyici  buluşmaları, sinema odaklı atölyeler düzenlenmesi Diyarbakır'da önemli bir sinema potansiyeli oluşmasını sağladı. Son iki yılda sadece Diyarbakır'da elliye yakın uzun, kısa veya belgesel film üretildi.  

Diyarbakır Film Günleri tüm bu potansiyelin ortaya çıkardığı bir ihtiyaçtır.  Başlangıçta amacı; bölgedeki sinemacıları bir araya getirmek, onların ürünlerini sergilemelerini, tanışmalarını sağlamak, ileride oluşabilecek alışverişlerin önünü açabilmek olan “Diyarbakır Film Günleri”; sanatı, büyük kentlere bağımlı olmadan da üretebilmek, kenti bir sinema merkezi haline getirebilmenin olanaklarını aramak için yola çıktı. Bu amaçla ilki 15-17 Haziran 2007 tarihleri arasında gerçekleşen, Diyarbakır ve çevre iller ile yurtdışından toplam 52 filmin gösteriminin yapıldığı film günlerinde yurtdışından da filmlerin gelmesi üzerine bu buluşma daha geniş bir alana yayıldı. 9 -11 Mayıs 2008 tarihleri arasında ikincisi gerçekleştirilen film günlerini (I. Diyarbakır Film Günleri de dahil) yaklaşık 4500 kişi  takip etti. Diyarbakır ile Türkiye'nin diğer illerinden yönetmenlerin çektiği filmlerin yanısıra yurtdışından (İran, Suriye vb.) filmlerin gösteriminin yapıldığı etkinliklerde, yönetmenlerin sinemaseverlerle biraraya geldiği söyleşiler ve sinema atölyeleri de gerçekleştirildi. Deneyim ve bilgi paylaşımı yolu ile sinema eksenli buluşmaların gerçekleştirildiği  etkinliklerde sinemaseverler yeni çekilen filmleri de izleme olanağı bulurken gerçekleştirilen sinema odaklı atölyelerde uygulamalı çalışmalar yapma imkanı da yakaladılar.

Sinemaseverlerin ilgiyle takip ettiği III. Diyarbakır Uluslararası Film Günleri bu yıl 15 -17 Mayıs 2009 tarihleri arasında Diyarbakır Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Sinemaya gönül veren herkesi bu önemli buluşmaya bekliyoruz.

Katılım Koşulları:

Gösterilmesini istediğiniz uzun metrajlı filmlerinizin yanısıra kısa ve belgesel filmlerinizin Türkçe ise altyazısız, Türkçe'nin dışındaki dillerde ise Türkçe altyazılı olması gerekmektedir.

Yönetmenlerin bir adet özgeçmişleri ile beraber filmlerini 1 adet DVD kopya halinde Diyarbakır Sanat Merkezi adresine (Elazığ Cad. Diyar Galeria Alışveriş Merkezi No: 9 Dağkapı / Diyarbakır ), Gülsen Odabaşı adına  en geç 5 Mayıs 2009'a kadar ulaştırmaları gerekmektedir.

Davetlilerin dışında, Diyarbakır dışından katılımcıların ulaşım, konaklama vb. giderleri kendileri tarafından karşılanacaktır.
 
Ayrıntılı bilgi için:
Gülsen Odabaşı
Diyarbakır Sinema Kulübü
Diyarbakır Sanat Merkezi
Tel: 0 412 228 94 00-97
Fax: 0 412 228 94 00
Cep:  0533 428 04 30 
www.diyarbakirsanat.org
info@diyarbakirsanat.org Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir
Elazığ Cad. Diyar Galeria Alışveriş Merkezi No: 9
Dağkapı / Diyarbakır

doguhaberajansi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder