2 Mayıs 2009 Cumartesi

Yarım kalan masal!

Çanakkale Savaşları'nı çocukların gözünden anlatacak ''Yarım Kalan Masal'' adlı filmin çekimleri Gelibolu Yarımadası'nda yapılacak.
Yapımcılığını Medyainnova'nın üstlendiği, yönetmenliğini İsmail Altınata'nın, senaristliğini Mevlana İdris ve Erol Hızarcı'nın yaptığı ''Yarım Kalan Masal'' adlı film, uzun metrajlı ilk çocuk filmi olmayı hedefliyor.

Yönetmen İsmail Altınata, yaptığı açıklamada, Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı Çocuk Esirgeme Kurumu yurtlarında barınan ve sanat yeteneği olan çocukların rol alacağı filmde Çanakkale Savaşları'na çocuk dünyasından bakılacağını bildirdi.

Film için çok hassas ve dikkatli davrandıklarını belirten Altınata, ''Çocuk ve dönem filmi yapıyoruz. O yüzden tarihçiler, pedagoglar, eğitim uzmanları gibi değişik isimlerden danışma kurulu oluşturduk. Filme tarihi ve hissi derinlik vermek için danışmanların görüşlerinden yararlanacağız'' dedi. Altınata, çekimleri haziran ayında Çanakkale'de başlayacak ve eylül ayında vizyona girmesi planlanan filmin müziklerini Can Atilla'nın yapacağını söyledi.

Pek çok şehit verilen Çanakkale Savaşları, Türk tarafı için var olma veya yok olma anlamı taşırken Çanakkale'ye gelen düşman güçleri içinse büyük bir yıkım ve travma alanı oldu.

Cephenin çok yakınındaki bir köyde yaşayan çocukların gözünden Çanakkale Savaşları'nı anlatacak filmin konusu şöyle: Çocuğuna her gece masal anlatan ve ertesi gece masala kaldığı yerden devam eden bir baba, bir gün köydeki hayatının ortasına düşen bombanın ardından cepheye gitme kararı alır. Çocuk, o yarım kalan masalın tamamlanacağı anı beklerken kalbi, ay çiçekleri, bombalar ve derin bir hüzünle sarsılmaya başlar.

Film, insanlığın Çanakkale'de yaşadığı büyük ve tarihi savaşa çocuklardan, ay çiçeklerinden, cephedeki bir köyün sakinlerinin gözünden bakıyor.

Filmin kısaca konusu

1915 Çanakkale…

Bizim için olduğu kadar bütün dünya için de çok önemli bir tarih kesiti.

1915-1916′da yaşanan Çanakkale savaşı üzerine çok sayıda kitap yazıldı ve belgesel film çekildi.

Yüzbinlerin şehit olduğu bu savaş, bizim için bir varolma-yokolma anlamı taşırken, Çanakkale'ye gelen düşman güçler için de büyük bir yıkım ve travma alanı oldu. Bugün yaklaşık yüzyıl sonrasından o günlere bakarken binlerce hikaye, dram, kahramanlık, trajedi, sert gerçeklikler ve efsaneler görüyoruz.

Haziran ayında "motor" diyecek bu film ise, o dönemde cephenin çok yakınındaki bir köyde yaşayan çocukların gözünden Çanakkale Savaşına içten ve içeriden bir bakışı önceliyor.

Çocuğuna her gece masal anlatan ve ertesi gece masala kaldığı yerden devam eden bir baba, bir gün köydeki hayatının ortasına düşen bir bombanın ardından cepheye gitme kararı alıyor. Çocuk, o yarım kalan masalın tamamlanacağı anı beklerken, kalbi, ayçiçekleri, bombalar ve derin bir hüzünle sarsılmaya başlıyor.

İnsanlığın Çanakkale'de yaşadığı büyük ve tarihî savaşa çocuklardan, ayçiçeklerinden, cephedeki bir köyün sakinlerinden bakmak ve görünenleri beyazperdeye aktarmak bu filmin temel amacı.

milligazete.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder