11 Mayıs 2009 Pazartesi

Mayın Tarlasında Cola'sına Maç!

‘Gerçeği gör, Fünyeni Çek, Sistemi yık’ sloganıyla öne çıkan ‘Mayın Tarlası’nda Cola’sına Maç’ isimli kitap Sepya Yayıncılık etiketiyle okuyucuların ilgisine sunuldu. Ali Osman Aydın imzalı kitap, ‘Fight Clube’ ve ‘Truman Show’ filmleri ekseninde modernizmi tartışıyor.

‘Mayın Tarlasında Cola’sına Maç’ isimli kitabıyla ilk kez kitapseverlerin karşısına çıkan Ali Osman Aydın, Dünya sinema tarihinin en özgün yapımlarından olan Fight Clube/ Dövüş Kulübü ve Truman Show filmlerini mercek altına alıyor. ‘Gerçeği Gör, Fünyeni Çek, Sistemi Yık’ sloganıyla okuyucuya seslenen kitap, iki filmin teknik ve biçimsel çözümlemelerini yaparken modernizm, kapitalizm, iktidar, ölüm v.b kavramlara bu iki filmin perspektifinden yorumlar getiriyor. Yazar, kitabın ilk bölümlerinde iki filmin ayrıntılı çözümlemelerini yaparken, ikinci bölümde de söz konusu filmlerde işlenen kavramları tanınmış düşünürlerin görüşlerinden de faydalanarak tartışmaya açıyor. Okuyucuya Erich Fromm’dan Aliya İzzetbegoviç’e, Nietzsche’den Gandhi’ye kadar zengin bir fikir yelpazesi açan Ali Osman Aydın, modernizm ve ahlâk algılarına Dövüş Kulübü ve Truman Show üzerinden göndermelerde bulunuyor.

Arka Kapaktan:
“Burada yaşayan en güçlü ve zeki erkekleri görüyorum, bu potansiyeli görüyorum… Ve hepsi heba oluyor… Lanet olsun, bütün bir nesil, benzin pompalıyor, garsonluk yapıyor, ya da, beyaz yakalı köle olmuş… Reklâmlar yüzünden araba ve kıyafet peşinde, nefret ettiğimiz işlerde çalışıp gereksiz şeyler alıyoruz. Bizler tarihin ortanca çocuklarıyız, ne büyük savaşı yaşadık nede büyük buhranı, bizim savaşımız ruhani bir savaş, en büyük buhranımız hayatlarımız… Televizyonla büyürken milyoner film yıldızı ya da rock yıldızı olacağımıza inandık ama olmayacağız… Bunu yavaş yavaş anlıyoruz ve bu yüzden çok kızgınız…” 

ALİ OSMAN AYDIN:
Ali Osman Aydın 1980 yılında İstanbul’ da doğdu. Yapım ve reklâm şirketleri için senaryolar yazdı. Çeşitli ulusal gazete ve dergilerde sinema üzerine araştırma-inceleme yazıları yayımlandı. Bir kamu kurumunda çalışan Aydın, sinema üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Bilgi İçin:
www.sepyakitap.com
iletisim@sepyakitap.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder